Çörek otu… Günde bir kaşığı yeterli olan bu mucizeyi nasıl tüketmelisiniz? Çörek otunun bilinmeyenleri…

Sağlığa olan tesiriyle çok sevilen çörek otu, düğün çiçeğigiller familyasından gelen ince yapraklı bir bitki. Ortalama 20 – 30 cm uzunluk atan otsu bir bitki olan çörek otu, tohumlarından yetiştiriliyor. Çimlenme devrinden sonra çiçeklenme devrinde ise mavi küçük çiçekler açıyor. Çörek otu olarak bilinen küçük siyah taneler ise bitkinin ince otsu kollarının zirvesindeki kapsüllerin içinde bulunuyor. Kapsüller içindeki bu taneler birinci yetiştiği periyotta yeşilken, olgunlaşmayla birlikte siyahlaşıyor.

Çörek otu nasıl kullanılır?

Yağ ve toz formunda kullanılan çörek otu poğaça, börek üzere hamur işlerinin yanı sıra çorba, salata ve mezelerde de kendine yer buluyor.

Günde 1 çay kaşığı biçiminde önerilen çörek otu, genel olarak yağ halinde 1 tatlı kaşığı olarak tüketiliyor.

Çörek otunun yararları neler?

Çörek otunun yararları ortasında çoklukla şöyle sıralanabilir:

Çörek otu yararları ortasında birinci sırada bağışıklık sistemini güçlendirmek geliyor. Mikroplara karşı bedeni koruyan çörek otunun öksürüğü kesme özelliği de var. Gribal enfeksiyonlarla savaşır ve bağışıklığı kuvvetlendirir.

İçerisinde fitokimyasal hususlar sayesinde kansere karşı tesirli olduğu kanıtlanan çörek otu, rahim kanseri, mide kanseri, kemik kanseri üzere kanserlere karşı da korur. Düzgün bir kalsiyum kaynağı olduğu için kemiklere uygun gelen çörek otu, eklem ağrısı ve eklemlerde şişmeler için de yararlı.

Regl devrinde oluşan ağrıları ve çeşitli meseleleri hafifletir. Erken menopozu pürüzler ve kadınlık hormonunu güçlendirir.

Nefes borusunu genişletici tesiriyle nefes darlığına karşı hastaları rahatlatır. Birebir vakitte bronşit üzere teneffüs yolu rahatsızlıklarına karşı rahatlama sağlar.

Yüksek tansiyona yeterli gelir ve kolesterolü dengeleyerek kalp hastalıklarına karşı muhafaza sunar. İçindeki timokinon hususu sayesinde homosistein oranını düşürdüğü için kalbi korur.

Romatizma hastalıklarını uygunlaştıran çörek otu, böbrekleri temizleyip idrar da söktürür.

Baş ağrısı ve migren rahatsızlıklarına âlâ gelir.

Hücreleri yenileyen çörek otu yaraları süratle güzelleştirir.

Mide dostu olan çörek otu hazmın kolaylaşmasına dayanak verir.

Çörek otunun ziyanları neler?

Çörekotu yağı gereğinden fazla kullanıldığında ziyanlıdır. Fazla kullanılırsa şu meseleler ortaya çıkabilir:

Aşırı kullanıldığında böbrek ve karaciğer hasarına neden olabilir.

Alerjik bünyelerin denetimli kullanmasında yarar var. Zira alerjiye yol açabilir.

İlaçların kimileriyle etkileşimi olabilir.

Hamilelik periyodunda yahut emzirirken kullanılıp kullanılamayacağı hakkında hekimle irtibata geçilmelidir.

Kan basıncını düşürür ve kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Böylelikle kanama riski artar.

Çörek otu yağı, birtakım ilaçlarla etkileşime girebilir. Kişinin daima kullandığı bir ilacı varsa, çörek otu yağının yararlarından yararlanmadan evvel doktora istişareli.

Çörek otu yağının içerdiği unsurlar, şişkinliğe, kabızlığa ve birtakım mide hastalıklarına neden olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir